Биткойн консумира 25% от световната електроенергия

Биткойн мрежата е нараснала до толкова големи размери, че сега консумира четвърт процент от глобалното електроснабдяване.

Извличането на биткойн е сложен математически процес, наречен „proof-of-work“. За да се гарантира легитимността, всеки блок, добавен към блокчейна, трябва първо да бъде потвърден от този процес. С течение на времето трудността при добива нараства и това кара технологията, необходима за извличането на биткойн, да стане по-мощна и съответно по-скъпа.

В началото най-обикновен процесор е можел да се справи със задачата. По-късно обаче интересът към биткойните нараства толкова много, че се налага да се използват специални суперкомпютри, създадени именно за „копаене“. Колкото по-мощна става технологията, толкова повече нараства и необходимо електричество за захранване на оборудването. .

Четете още: Арестуваха криптоминьори за застрашаване на сигурността на украинска атомна електроцентрала

Вече е достигнал моментът, в който биткойн консумира цели 25% от цялата електроенергия в света.

Подобно постижение затвърждава биткойн като важен актив и технология с голям потенциал. Използването ѝ доказва, че технологията има бъдеще и с времето може да се превърне в основна наред с другите технологии в ежедневието ни като компютрите, хладилниците и телевизорите. Телевизорите, например, използват от 5% до 8% от глобалното жилищно електроснабдяване, а много често има и повече от един телевизор в домакинство.

По отношение на приемането на глобално ниво, очаква се Биткойн да достигне 50% потребление през 2043 г. – подвиг, който интернет едва сега постига, въпреки широкото си разпространение.

Четете още: Българските Биткойн запаси надхвърлят златните резерви

Биткойн все още има да извърви дълъг път, преди да достигне статуса на телевизията и интернет,но фактът, че консумира четвърт процент от глобалното електроснабдяване показва, че Биткойн има бъдеще и че някой ден дори може да стане ежедневна технология като телевизията, интернет, компютрите и др.

Източник

Leave a Reply