Биткойн и анархията имат правила без управници

Анархията е идеалното решение за биткойн, защото хората се обединяват, за да решат какви правила трябва да съществуват, без да участват авторитарни лица.

Това е транскрибиран откъс от „Bitcoin Magazine Podcast“ с водещи P и Q. В този епизод към тях се присъединява Бен де Ваал, за да поговорим за това как мисленето, базирано на Биткойн, може да помогне на политическата ни система да се превърне в правителство, основано на консенсус.

В: Искам да разбера малко повече за това как смятате, че анархията се вписва в това уравнение, защото всеки път, когато си помисля за анархия, в съзнанието ми изниква третият филм за Батман на Кристофър Нолан, където Плашилото държи съда и просто изпраща когото си поиска насред леда. Ето така за мен изглежда и се усеща анархията.

П: Подкрепяте ли Scarecrow? Това е въпросът на В.

Бен де Ваал: Не.

В: Плашилото или Жокера сте вие?

Де Ваал: Може би малко повече Жокера, но не, нито един от тях.

Така че анархията е правила без управници, а първата част от това е все още много важна. В анархията има правила. Просто нямате управници, които да определят тези правила. Хората се събират и заедно решават какви да бъдат правилата. Така че в много отношения може да се каже, че консенсусният алгоритъм на Биткойн е добър пример за анархия. Никой не казва, че това са правилата. Няма управници, които да слизат и да ги определят. Ние ги определяме с консенсус.

Мисля, че все още предстои да разберем дали чистата анархия може да работи в реалния свят или не. Няколко пъти са правени опити за това. В Испания в началото на 90-те години на ХХ век има период на анархия, особено в Каталуния. Имаме и няколко по-малки примера по света в малки автономни области.

Винаги е имало опити за анархия. Не знам дали чистата анархия може да оцелее в дългосрочен план, но се надявам, че би могла, и съм склонен да смятам анархията по-скоро за цел, за която трябва да се работи, отколкото за нещо, което трябва да се въведе на часа. По същество всеки път, когато премахвате ненужните управници от една система, вие сте я направили по-анархична и това е нещо добро.

Искам да изградя анархични системи в рамките на сегашните системи и по същество да направя сегашната система остаряла. Всъщност за това има един хубав термин от социализма, наречен „увяхване на държавата“. По същество самата държава трябва просто да изсъхне, тъй като става безполезна. Биткойнът е чудесен пример за това.

С разрастването и укрепването на биткойн централните банки увяхват, стават маловажни, безсмислени, безполезни. Дали съществуват, или не, никой не се интересува и в крайна сметка те просто изчезват от само себе си. Други анархични системи – потенциално подкрепени от икономическата система с биткойн – могат да бъдат използвани, за да изсъхнат след това други аспекти на държавата. Бих искал да видя докъде можем да стигнем в това отношение.

В: Така че, ако разбирам правилно, не е задължително да искате пълна анархия завинаги. По-скоро искаш действията на анархичното въстание в един момент, почти за миг, след което да си позволиш и да дадеш възможност да пресъздадеш и поправиш всичко, което е било счупено от лидера или от този, който е държал властта преди това.

Де Ваал: Да, но потенциално може да се стигне и до пълно отнемане на тази власт, но това зависи от това какво ще се случи в действителност. Мисля, че казах това и в другия подкаст, в който участвах – What Bitcoin Did. Няма да кажа как трябва да изглежда бъдещето, защото ако го направя, ще го диктувам, а аз не съм диктатор.

Не разполагам с всички отговори. Не знам как изглежда перфектното бъдеще. Знам какво според мен не е наред в днешното общество, а именно – твърде много йерархичен контрол; твърде много авторитарни хора, които казват, че така трябва да бъде. Така че отървете се от авторитарните хора, които казват, че така трябва да бъде във всеки аспект на обществото. Това не се отнася само за правителствата, а и за държавите, за организациите. Това са компаниите. Отървете се от авторитаристите и вижте докъде можем да стигнем.

Източник: https://bitcoinmagazine.com/culture/bitcoin-and-anarchy-have-rules-without-rulers

Leave a Reply