Биткойн или злато ни предпазва по-добре срещу инфлацията?

Повечето хора си представят в съзнанието си биткойн, представен със златна монета. Можем ли обаче наистина да го сравняваме със златото? Аргумент, изтъкван от много потребители на криптовалутите е способността ѝ да се хеджира срещу инфлацията.

Злато и биткойн: прилики и разлики

Златото и биткойнът имат различни пазарни влияния. Основната част от предлагането на златото зависи пряко от миньорите, докато влиянието на миньорите с тяхното копаене на биткойн върху предлагането има тенденция да намалява. Освен това Биткойн е много концентриран актив: 0,01% от потребителите притежават около 1/3 от общия брой биткойни в обращение. При златото, не се среща такава концентрация на актива в определени ръце. От гледна точка на капитализацията на двете също, към момента на писане на тази статия биткойн представлява все още едва около 6.5% от пазарната капитализация на физическото злато. 750 милиарда срещу 11.5 трилиона.

В резултат на това ценовите реакции на двата актива по време на криза биха се проявили по различен начин. Биткойн е по-волатилен, както и по-ликвиден, и поради това не следва същата фундаментална логика, въпреки че много инвеститори държат своите биткойни (BTC) с дългосрочна цел.

В периода на пандемия и паническото печатане на долари и евро с цел спасяване на световната икономика, светът започна да очаква необратима инфлация. Този очакван резултат накара много хора да опитат да изпреварят обезценяването на фиатните си активи, като потърсят активи за хеджиране. Такива, които се представят най-добре по време на инфлация и криза. Поради тази причина през март 2020 г. и предстоящите няколко месеца наблюдавахме корелирано покачване на цените на златото и биткойна.

Злато и Bitcoin: връзка между двата актива

Биткойн е актив, който се влияе силно от пазарния стрес (волатилност). Златото от своя страна пък се определя от реалните лихвени проценти на банките. По същия начин периодите на слабо напрежение на пазарите обикновено водят до стабилизиране на реалните курсове във възходяща посока.

Златото реагира позитивно на инфлация, спадащи лихвени проценти или спадащи фиатни валути като долара. Казано по-просто, златото поскъпва, когато възвръщаемостта на капитала намалява. Фактът, че златото е доста чувствително към лихвените проценти и че биткойнът е чувствителен към стреса на пазара, ни позволява да отбележим фундаментална корелация.

Така бихме могли да обобщим, че ралито при Биткойн се осъществява при едновременно нарастване на златото, а след това Биткойн поскъпва по-силно от златото. Ясно е, че първоначално златото и биткойнът като цяло следват един и същ възходящ тренд. Това се дължи основно на финансовата нестабилност. Въпреки това настъпва момент, в който реалните лихвени проценти отново се повишават, тъй като средата е благоприятна за инвестиции, което кара златото да спадне, а Биткойн да продължи да нараства.

Защита от инфлацията: злато или биткойн?

Gold price holds near 4-month peak despite bitcoin rebound - MINING.COM

Логично е, че биткойнът печели от високата инфлация, но е силно засегнат от ниската инфлация (която оказва натиск върху лихвените проценти). Следва да се посочи, че биткойн е актив, който е много чувствителен към волатилност. Волатилността зависи пряко от движението на лихвените проценти, от които иначе златото е изцяло зависимо. Обърнете внимание, че повече от 80% от мечите реакции на цените са последвани от корекция при акциите. По същия начин трябва да се отбележи, че корекциите при акциите обикновено се предшестват от корекция при криптовалутите. Накратко, биткойн все повече се предпочита пред златото като хедж срещу инфлация.

И накрая, златото реагира много силно на инфлацията. За сравнение, златото може да се повиши, докато биткойнът може да се понижи, и обратно. Предимството на златото пред Биткойн е, че то е оцеляло като хедж актив срещу инфация по-дълго във времето и е по-устойчиво на пазарния стрес.

В крайна сметка криптовалутите не са лишени от връзки с инфлацията.  Инвеститорите се насочват към цифровите активи във времена на висока ликвидност и инфлация на пазарите. Въпреки това при наличие на твърде рязко повишени темпове на инфлация или недостиг на ликвидност може да означава отрицателен ефект върху цената на цифровите валути. Накратко, биткойн не е съвсем като цифровото злато. Той е едновременно хедж срещу инфлация, но има и доста съвременни предимства пред златото. Може да се транспортира бързо, да се дели на дребно и да се използва за разплащане от разстояние.

Дългосрочен срещу краткосрочен инвестиционен подход: Кой е по-добър за инвеститорите в крипто?

Предвид волатилността на криптопазарите, инвеститорите, които за първи път се решават да търгуват с криптовалути, често се колебаят. Препоръчително е за новите инвеститори да се потопят и да проучат криптоактива, преди да заемат инвестиционни позиции.  Трейдърите, които искат да играят на краткосрочни движения на крипто борси е от решаващо значение да влизат на важни нива на подкрепа и да поддържат строг стоп лос пропорционално на горните нива и техния апетит за риск.

За дългосрочните инвеститори се препоръчва осредняване на цената на покупна на биткойн и други криптовалути. С цел минимизиране на влиянието на волатилността на пазара.

През февруари 2021 г. компанията за електромобили Tesla Inc на Илон Мъск инвестира общо 1,5 млрд. долара в биткойн и заяви, че ще приема цифровата валута като плащане за автомобили. Това предизвика главозамайващо рали на биткойн, за да премине историческата граница от 50 000 долара, заедно с поредица от други инвестиции от по-големи фирми, което доведе до по-широкото му масово приемане.

Leave a Reply