Биткойн е обявен за легален от китайския съд

Днес пазарите се раздвижиха след добрите регулаторни настроения и положителните реакции от страна на редица американски сенатори. Последните успешно отличиха Биткойн от много позорния Libra. Търговците видяха Биткойн да скача с 10% за около час. Скок, подобен на този, наблюдаван в началото на бичия пазар през април тази година.

Но криптосите в Туитър изглежда наблягат на новина, споделена от Dovey Wan. Според нея Биткойн е обявен за легален като виртуална собственост с парична стойност от интернет-съда в Ханджоу, един от трите такива съдилища, за първи път в Китай.

Четете още: Основен сайт за финансови новини в Китай тихичко е добавил криптоиндекс

Трябва да сме наясно, че това не е първият случай, в който Биткойн се нарича юридически актив в Китай от съдебните органи. През 2018 г. арбитражната комисия в Шенжен обяви, че “активът трябва да бъде защитен в съответствие със закона” и е законно да притежава и прехвърля.

Интернет-съдът в Хангжу добавя допълнително доверие към актива в Китай. Той обяви, че виртуалната валута е легална и обяснява, че „криптовалутата отговаря на изискванията за виртуална собственост, защото има стойност, е оскъдна и разполагаема“.

Запознайте се с Койнбейз тук

Това не отваря вратата за търговия с криптовалути в Китай. Местните търговски институции и ICOs са забранени от 2017 г.. Новината обаче дава на собствениците на Биткойн в страната определени права по отношение на монетата като стока в по-широк мащаб.

Ву кой?

Решението беше обявено в частен случай, който проследява няколко години по отношение на имуществен спор между купувач, идентифициран като г-н Ву, и платформата за електронна търговия TaoBao и нейната FXBTC борса. Двете затварят, докато има клиентска поръчка в опашката на платформата. Първоначално клиентът търси обезщетение в размер на 11 000 USD за загубата на 2675 биткоина. Количество, което би носило много по-голяма стойност в днешния пазар.

Ищецът Ву се оплака, че не е бил предупреден за предстоящото затваряне на борсата. По този начин той не е изтеглил средства преди закриването му.

Четете още: Китайската държавна медийна агенция обяви, че Биткойн е безопасно убежище в скалист свят

Съдът обаче отхвърля исканията на ищеца за обезщетение поради липса на доказателства, които да го свързват със сметката и свързаното с нея имущество.

По-важното от присъдата – поне за всички, с изключение на ищеца – е твърдението на съда, че Биткойн е стока със стойност, представлява важен правен прецедент.

„Това е ясен сигнал, че финансовите власти започват да разхлабват контрола над дигиталната валута и виртуалната валута“, каза Цао Ин, експерт в сектора на блокчейн, в четвъртък, въпреки че медиите цитират и официален представител на Народната банка на Китай казва, че „Всъщност, Биткойн е виртуална собственост, но не са пари.“

И все пак, само защото най-накрая Биткойн е обявен за легален в Китай, не бива да очаквате скоро да се отворят вратите в силно контролираната икономика. Партито все още не е започнало – въпреки че мисля, че е свършило за г-н Ву.

Източник

Запознайте се с Койнбейз тук

One Reply to “Биткойн е обявен за легален от китайския съд”

Leave a Reply