Биткойн вместо пари – трансфер на стойност вместо брой транзакции в секунда

Докато Биткойн (BTC) улеснява много по-малко транзакции в секунда от алткойните, един от привържениците на BTC казва, че важното му предимство е трансферът на стойност, който се случва в секунда (VTPS), а не номиналната пропускателна способност на транзакциите (транзакции в секунда – TPS).

Биткойн продължава да затвърждава своята позиция не само като запас от стойност (SoV) актив, но и като средство за трансграничен паричен превод без рестрикции. Най-голямата криптовалута по пазарна капитализация се превръща в жизнеспособна алтернатива на архитектурата на бавния банков превод.

Биткойн прехвърля близо 500 000 долара за секунда по света

Изпълнителният директор на Blockstream Самсън Моу отвърна на критиците на Биткойн (BTC), като посочи по-ниския капацитет на пропускателната способност на криптовалутата.

Златото започва да пропада спрямо Биткойн

На 2 декември Моу подчерта превъзходството на Биткойн по отношение на действителната стойност, транзактирана в секунда, добавяйки:

Биткойн движи стойност от близо половин милион долара по целия свят без разрешение всяка секунда. Никога не ставаше въпрос за транзакции в секунда и кафе. Всичко е свързано с транзакция на стойност в секунда и нова финансова парадигма.

По този начин, докато алткойните могат да имат по-голям капацитет за пропускателна способност на транзакциите, огромното приемане на Биткойн спрямо останалото крипто пространство означава, че по неговата верига се случват повече транзакции на стойност, отколкото при други блокчейн.

Стойност преди скоростта

Противниците на ниската TPS на Биткойн казват, че криптовалутата е лош избор за високочестотни микротранзакции. Тези критици посочват старите канали за плащания като Visa, които имат скорости от порядъка на 24 000 TPS.

Въпреки това високата производителност и скорост често стават жертва на децентрализацията. Алткоините, които претендират за по-висок TPS, обикновено работят при по-ниска матрица за децентрализация от Биткойн с много по-малко валидатори на мрежата.

BTC Bitcoin Proof Keys

Важно е да се отбележи, че характеристиката на Моу за VTPS на Биткойн, която е по-висока от алткойните, включително Етериум (ETH), разчита само на действителните транзакции във валута. Както бе съобщено по-рано от BeInCrypto, транзакциите на стойност на Етериум сега надминават Биткойн с две към едно.

Всъщност, вторият по големина блокчейн по пазарна капитализация е на път да улесни транзакции за 1 трилион долара през 2020 г. Цифрата на трансфера на големи стойности чрез Етериум се основава на огромния скок в активността на стабилни монети, както и на DeFi бума през 2020 г.

Източник

Leave a Reply