Бившият канадски премиер посочва Биткойн като възможна резервна валута

Биткойн може да бъде част от кошница с резервни алтернативи на щатския долар, според Стивън Харпър.

Стивън Харпър, който беше министър-председател на Канада в продължение на девет години казва, че може да има място за Биткойн и дигитални валути в централната банка като част от „кошница с резервни валути“, които да заменят долара.

В интервю за инвестиционната услуга на Джей Мартин от Cambridge House днес Харпър заяви, че възможността американският долар да бъде заменен може да идва само от голяма валута като еврото или китайския юан. Той изрази съмненията си, че някоя от тях ще бъде жизнеспособна алтернативна валута предвид дългосрочната несигурност относно стойността на еврото и „произволните мерки“, които китайското правителство ще предприеме по отношение на стойността на юана:

„Трудно е да се разбере каква е алтернативата на щатския долар като основната резервна валута в света. Освен златото, Биткойн, цяла кошница с неща […] Мисля, че ще видите броя на нещата, които хората използват като резерви, ще се разширят, но щатският долар все още ще бъде основната част от тях.“

Идва приливна вълна от институции, подготвени да купуват Биткойн

Бившият премиер добави, че смята, че навлизането на дигиталните валути в централната банка или CBDC са до известна степен „неизбежни“, но вероятно ще бъдат обект на паричната политика по целия свят. Харпър заяви, че е загрижен за това, че централните банки ще станат „нещо като общ банкер“, а не просто финансов монитор, нещо, което може да повлияе на разпространението на всяка CBDC:

„В крайна сметка, ако имате цифрова валута и целта на централната банка е да контролира инфлацията и да създава стабилна валута и ценообразуемост, тогава цифровата валута е просто някаква еволюция на пазара“, каза Харпър. „Но ако е наистина част от диви експерименти по отношение на ролята на централното банкиране, тогава това много ме притеснява.“

Харпър е бил министър-председател на Канада от 2006 г. до 2015 г. Приемането на крипто и блокчейн в страната се е увеличило значително след напускането му, като Канада получи първата си регулирана криптообменна борса през септември. Според Тимъти Лейн, заместник-губернатор на Централната банка на Канада, банката също предприема стъпки в развитието на CBDC.

Източник

Leave a Reply