Беларус иска разрешение за изземване на криптовалути от престъпници

На фона на страните, които все повече пускат на търг биткойн (BTC), иззет при прилагане на закона, някои юрисдикции се борят за разрешение за конфискуване на криптовалути.

Държавен орган в Беларус иска законодателите да им разрешат да изземват криптовалути като биткойн от престъпници. Разследващият Комитет на Република Беларус, централизирана система от държавни правоприлагащи органи, предполагаемо планира да подкрепи правна инициатива, която би им предоставила правомощието да конфискуват криптовалута.

Беларус вече има правна уредба, която позволява на разследващия комитет да иззима криптовалута


Иван Носкевич, ръководител на Разследващия Комитет, публично огласи инициативата в интервю от 9 март с Беларуския държавен телевизионен канал CTV. Според изпълнителната власт, Беларус досега не е имал правна уредба, която да позволи на властта да изземва криптовалута чрез принудителни действия.

Четете още: Хардуерния портфейл Ledger предупреждава за фалшиво разширение на Google Chrome което краде криптовалута.


Според длъжностното лице, Комитетът се е натъквал на проблеми, докато разследва наказателни дела, свързани с криптовалута като част от престъплението. Поради това, Разследващият Комитет предложи да промени съществуващия наказателно-процесуален кодекс, за да позволи на властта да изземва криптовалута в такива случаи. Освен това Носкевич смята, че властта трябва да може да конфискува криптовалута от участници, които са я използвали в престъпления, мотивирани от печалба.

Властта се надява да измени съществуващия наказателно-процесуален кодекс.


Освен това Носкевич изрази надежда, че законодателите в Беларус ще уважат позицията на Разследващия комитет и ще внесат необходимите изменения в съществуващия наказателно-процесуален кодекс. Той каза:

„Срещахме подобни случаи и преди, но нямаше законова регулация на механизма за изземване на криптовалута. Надявам се законодателите да изслушат становището на Разследващия Комитет и такива изменения ще бъдат внесени в законодателството на наказателното право. “


Въпреки че, президентът на Беларус Александър Лукашенко предполагаемо легализира криптовалутите в страната през 2017 г., Беларус не изглежда да е много активен по отношение на развитие свързано с криптовалутите. Сред последните крипто новини от страната, главния прокурор на Беларус изрази опасения относно ролята на криптовалутите в укриването на данъци през юни 2019 г. По-рано беше съобщено, че най-голямата банка в Беларус, Беларусбанк, обмисля да създаде борса за криптовалута.

Други юрисдикции по света активно изземват криптовалути придобити от престъпления


Докато Разследващият Комитет се бори да получи разрешение за конфискуване на криптовалута, редица държави по света пускат иззети криптовалути на търг като част от обичайна практика. Като една от тези държави, федералното правителство на Белгия планира да даде на търг биткойн на стойност 125 000 долара на 24 март 2020 г. Както бе съобщено, Маршалската Служба на САЩ е продала общо 185 233 биткойни, конфискувани по време на операциите си на принудителни действия.

Някои юрисдикции обаче не са съвсем сигурни какво да правят с иззетите криптовалути. На 25 февруари Cointelegraph съобщава, че Финландската митница, обмисля какво да прави с 1666 биткойни, иззети преди години от престъпници, свързани с наркотици. Предполага се, че управляващият орган не иска да дава на търг конфискувания биткойн, тъй като криптовалутата може да бъде върната в ръцете на престъпниците.

Източник

Leave a Reply