Банките от Уолстрийт са почти готови да приемат Биткойн

В интервю за CNBC съпредседателят на JPMorgan Даниел Пинто сигнализира, че след като биткойнът (BTC) се използва широко от различни мениджъри на активи и инвеститори, банките от Уолстрийт ще го приемат.

Това изявление идва след срещата на търговци и специалистите по продажби в JPMorgan Chase, която се проведе през януари 2020 г. По това време ръководителят на световните пазари на банката Трой Рорбах отговори на въпрос дали JPMorgan ще се включи в Биткойн.

За да отговори на това, Рорбах се обърна към шефа си Пинто. Пинто каза, че въпреки че е бил абсолютно отворен за биткойните, той подчерта: „търсенето все още не е налице.“

Институционалните инвеститори правят вълнение

Пинто припомни опита на BlackRock, най-големият мениджър на активи в света, навлизайки на крипто пазара чрез Биткойн фючърси. Биткойн ще се превърне в допустима инвестиция в два от своите вътрешни фондове, символизиращи по-широкото приемане на криптовалутите.

Пинто отбеляза, че регулирането на търговията с биткойни ще бъде управляемо. Той също така добави, че ако това се случи, сделките ще включват клиенти и борси, тествани с дългогодишен опит.

Само тази седмица големи корпорации, включително Тесла, ПейПал и банката за попечителство BNY Mellon, значително увеличиха запасите си от Биткойн. На фона на това нарастващо търсене от водещи световни институции, не е изненадващо, че известните банки на Уолстрийт усещат натиска да се конкурират.

Очакват се още Биткойн инвестиции

Както обикновено, банките са изправени пред най-интензивния регулаторен контрол и са доста неохотни да влязат в крипто пространството. Въпреки това, дори ако една от шестте големи банки в САЩ реши да дойде и да се включи в играта, това вероятно би било основен сигнал за легитимност на биткойните.

Освен търговците на JPMorgan, има и други изтъкнати банкови представители, изразяващи интерес към крипто. Миналата седмица Goldman Sachs беше домакин на частен форум с Майк Новограц, който управлява криптофирмата Galaxy Digital.

Той сподели идеи за биткойна и другите цифрови активи по време на виртуалната среща със служителите и клиентите на банката и подчерта макроикономическия фон.

По-рано съпредседателят на Galaxy Digital Деймиън Вандъруилт предупреди, че в даден момент обемът на клиентските запитвания и търсенето „ще сломи“ големите банки.

Да копая или да търгувам с криптовалути – това е въпросът

„Банките в крайна сметка получават силна ръка да разработват тези продукти от своите клиенти.“

Вандъруилт също намекна за потенциално сътрудничество с традиционните банки, като каза:

„Възможно е Galaxy да помогне на Goldman и други банки, изправени пред същите предизвикателства; ние сме в уникална позиция да направим това, като връзката на финансовите услуги в сектора на цифровите активи.“

Междувременно цената на биткойните продължава да расте. На 11 февруари за кратко успя да надмине нивото от 48 000 долара. В момента се търгува над 47 800 долара за монета.

Източник

Leave a Reply