Арестуваха криптоминьори за застрашаване на сигурността на украинска атомна електроцентрала

Украинската новинарска агенция UNIAN предаде на 21 август, че Службата за сигурност на Украйна (СБУ) е задържала служители на електроцентралата.  

Причината за задържането е, че служителите са използвали ресурси на ядрената централа за да „копаят“ криптовалута, като по този начин са застрашили сигурността ѝ и са допуснали изтичане на класифицирана информация.

Служителите на реда са поискали заповед за обиск и на 10 юли са претърсили централата. Конфискували са нерегламентирано компютърно оборудване – медиен конвертор, оптичен кабел и мрежови кабел.

Четете още: Австралийски държавен служител глобен за копаене на криптовалута на работното си място

Ядрените инженери опитали да копаят Биткойн с помощта на суперкомпютър

През февруари 2018 г. бяха арестувани инженери от Руската федерална ядрена централа по обвинение, че са използвали един от най-мощните суперкомпютри в страната за да „копаят“ биткойни.

Компютърът е с капацитет 1000 трилиона изчисления в секунда и не бива да бъде свързван към интернет от съображения за сигурност. Татяна Залеска, говорителят на изследователския институт, заяви по този повод:

„Имало е неоторизиран опит за използване на компютърното оборудване за лични цели, в това число и за „копаене“ на криптовалута […] това е престъпно деяние, обречено на неуспех.“

Четете още: Най-добра криптовалута за копаене през 2019 г.

Ядрена енергия и блокчейн

Миналият октомври, от руската държавна корпорация за атомна енергия „Росатом“обявиха, че възнамеряват да разработят освен блокчейн технология за енергийния сектор, така и IoT (Интернет на нещата) и AI (изкуствен интелект) технологии. Ръководителят на IT отдела на „Росатом“ Евгений Абакумов заяви:

„Ние сме решени да интегрираме 4.0 технологии в по-широк мащаб. IoT, AI, блокчейн и т.н. ще увеличат ефективността на производствения процес.“

Понастоящем „Росатом“ са в процес на търсене на нови кадри, които да разработят тези технологии.

Източник

One Reply to “Арестуваха криптоминьори за застрашаване на сигурността на украинска атомна електроцентрала”

Leave a Reply