Арестуван е „разработчик“ на Tornado Cash в Амстердам, възможни са още арести

Службата за данъчна информация и разследване (FIOD) на Нидерландия съобщи, че е арестувала 29-годишен мъж в Амстердам по подозрение в „укриване на престъпни финансови потоци“ и „улесняване на прането на пари“ чрез услугата за смесване на криптовалути Tornado Cash. 

„Разработчикът“ е изправен пред съдия-следовател и „не са изключени множество арести“, заявиха от FIOD.

Както беше съобщено, тази седмица Tornado Cash беше включена от правителството на САЩ в списъка със санкции на OFAC.

От FIOD добавиха, че тази служба и Financial Advanced Cyber Team (FACT) са започнали наказателно разследване срещу Tornado Cash през юни тази година. 

„Има подозрения, че лицата, които стоят зад тази организация, са реализирали печалби в големи размери“, добавиха от FIOD.

Tornado Cash е миксер за виртуална валута, който работи с блокчейна на Ethereum (ETH) и улеснява анонимните трансакции, като прикрива техния произход, дестинация и контрагенти, като по този начин увеличава поверителността на своите потребители. Tornado смесва трансакциите, преди да ги предаде на индивидуалните им получатели. 

Службата за контрол на чуждестранните активи (OFAC) към Министерството на финансите на САЩ твърди, че от създаването си през 2019 г. Tornado Cash е използван за изпиране на виртуална валута на стойност над 7 млрд. долара.

Междувременно базираната в САЩ компания за блокчейн анализ Chainalysis казва, че откакто е активна през август 2019 г., Tornado Cash е получила ETH на стойност над 7,6 млрд. щатски долара, „значителна част от които идват от незаконни или високорискови източници“.

Според техния доклад:

„Половината от тези средства идват от DeFi протоколи, 18% – от санкционирани субекти (почти изцяло, трябва да отбележим, преди тези субекти да бъдат санкционирани), а малко под 11% са средства, откраднати от други криптовалутни услуги и протоколи.“

Източник: https://cryptonews.com/news/man-arrested-in-amsterdam-in-tornado-cash-crypto-mixer-case-more-arrests-possible.htm

Leave a Reply