Американски конгресмени искат Федералния Резерв да разработи национална дигитална валута

Американските сенатори French Hill (Арканзас) и Bill Foster (Илинойс) са изпратили писмо до президента на Федералния резерв, Jerome Powell, в което споделят своите опасения, че ако друга държава или частна компания създаде широкоизползвана криптовалута, това ще е сериозен риск за американския долар. Също, двамата сенатори питат дали Федералният Резерв планува да създаде дигитална валута. В писмото, което първо беше докладвано от Bloomberg, конгресмените казват, че според проучване на Банката за международни разплащания повече от 40 държави или са разработили или плануват да разработят дигитална валута. Сенаторите смятат, че Съединените щати не трябва да разчита на частни компании да разработват дигитални пари- писмото недвусмислено споменава Libra, стейбълкойнът, който разработва Facebook. Ако Libra навлезе в употреба, това значи, че важни аспекти на финансовото управление ще излязат извън юрисдикцията на Съединените щати, се казва във въпросното писмо.

Четете още: Българските Биткойн запаси надхвърлят златните резерви

Hill и Foster не са първите, които да обърнат внимание на Федералния резерв. Миналата година Sheila Bair, която е бивш управител на Федералнатакорпорация за застраховане надепозититевСАЩда създаде своя криптовалута, за да предотврати намеса на частния сектор или на друга държава.

Федералният резерв иска да разработи и разплащателна система в реално време, но не е ясно дали тази система ще има криптовалитен елемент.

Писмото съдържа препратки и към JP Morgan и Wells Fargo и техните опити да си направят собствени криптовалути. На международно ниво, управителят на Английската централна банка Mark Carney е заявил, че дигитална валута, обезпечена в различни финансови инструменти може и да помогне на отделните нации да осъществят прехода от банкноти и монети в дигитални пари.

Източник

Leave a Reply