Алтсезон и $ 30K: 5 неща, за които да гледате в Биткойн в края на 2020 г.

Коледа, пълна с радост за ходлърите – скок над 28 000 долара, на фона на предупрежденията, че биткойнът вече е в полезрението на регулаторите за 2021 година.

Биткойн (BTC) имаше седмица като никоя друга, достигайки нов рекорден максимум от $ 28 400 и оставайки близо до върха. Какво следва?

Тъй като пазарите се завръщат след дивата Коледа, Cointelegraph представя пет фактора, които да дадат идея за посоката на цените на биткойните тази седмица.

Златото скочи, след като Тръмп подписа стимулиращ пакт

Пазарите избегнаха кошмар тази седмица, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп се съгласи да подпише законопроекта за стимулиране на борбата с коронавируса, на стойност 900 милиарда долара.

Пакетът ще добави голяма сума дълг към съществуващата планина на Федералния резерв. Той включва различни предимства за бизнеса, но не предоставя на американците същото ниво на пряка финансова подкрепа, както беше през март.

Тръмп беше казал, че ниският размер на директното плащане при втория стимул – 600 долара срещу 1200 долара миналия път – означава, че той не може да го одобри, но впоследствие промени мнението си.

По този начин пазарите започнаха новата седмица с положително настроение, с леки печалби от фючърсите на S&P 500 преди отварянето на Уолстрийт.

В същото време златото се върна със стил, като данните показват, че благородният метал вече е на път да постигне най-голямата си едногодишна печалба от десетилетие насам.

В сравнение с края на ноември XAU/USD е нараснал със 111 долара или 6.25%.

XAU/USD дневна диаграма. Източник: TradingView

„Като президент @realDonaldTrump наложи вето само на девет пакта, най-малкият брой след Уорън Хардинг, който служи само две години, от 1921-1923 г.“, написа в Туитър отявленият и всеобщо отречен опозиционер на Биткойн Питър Шиф при подписването на законопроекта.

„След Честър Артър (1881-1885) няма президент, който е служил цял мандат и е наложил вето на по-малко законопроекти. Не можете да източите блатото, като го направите по-дълбоко.“

Наредби за модерния Биткойн

След като достигна до по-широка аудитория по време на Коледа с пиковете си до нови рекорди, на Биткойн може скоро да му се наложи да се изправи пред предизвикателството на доказването, предупреждават източници.

Постигайки $ 28 400 и вдигайки месечните печалби до 55%, Биткойн вече е твърдо на радара на регулаторите, тъй като основната му привлекателност се засилва. Дори за нейните поддръжници следващата година може да се окаже предизвикателство.

Пет смели прогнози за ДеФи и Етериум за 2021 г.

Напускащият министър на финансите Стивън Мнучин остави своя отпечатък в опит да наложи нови закони върху нестопанските портфейли. Неговата приемничка Джанет Йелън едва ли е по-добре настроена, според запознати.

„Като цяло мисля, че сме имали предизвикателства с иснтитуциите – те предпочитат повече регулация, повече надзор“, каза Мелтем Демиърс, главен стратегически директор в дигиталния мениджър CoinShares, пред Bloomberg в неделя.

„Малко съм притеснен от посоката, в която се развиват нещата.“

Както винаги в САЩ, зависимостта от политическата привързаности означава, че всяко нападение може да бъде смекчено от присъствието на крипто-приятелски фигури другаде. Счита се, че новият председател на Комисията по ценните книжа и борсите (SEC) Елад Ройсман е фен на криптото.

Пробивът на Биткойн до 28 400 долара е „много здравословно“

Концентрирайки се върху най-новите акции на Биткойн спот пазара, понеделник се очертава като основен тест за биковете предвид инерцията, наблюдавана през уикенда.

След като достигна най-високите си рекордни стойности от 28 400 долара в неделя, Биткойн видя отстъпление, което мнозина вече бяха очаквали.

„#Bitcoin се подлага на много здравословна корекция, тъй като премина доста вертикално. Засега може това да е временен връх“, обобщи в социалните медии анализаторът на Cointelegraph Markets Михаел ван де Попе.

„Какво следва? Консолидация, странично действие, по-малко нестабилност. Даване на пространство на останалите пазари за ускоряване. $ BTC двойките се справят добре.“

BTC/USD часова диаграма. Източник: TradingView

Ван де Попе отбелязва потенциала на алткойните да отговорят на скорошната слава на Биткойн аргументирайки се, че вече започват да се появяват знаци, че „алтсезонът“ дебне зад ъгъла.

„След като #Bitcoin завърши скока (и то доста вертикално), парите ще потекат към големите капитализации. И след това към средните и малките“, продължи той.

„Алткойните не са мъртви, паричният поток е все същият.“

Докато се мъчат срещу BTC, някои популярни алткойни все още доставят значителна възвращаемост в щатски долари, като лидерът на пазара Етер (ETH) се търгува над $ 700 за първи път от май 2018 г. На фона на минимума от $ 113 през март, ETH/USD сега нараства с 530 %.

ETH и BTC спрямо USD ефективност от началото на годината. Източник: Digital Assets Data

Рекордна разлика в Биткойн фючърсите

Биткойн се бори с най-голямата „разлика“, която някога се е появявала на фючърсните пазари тази седмица.

Данните от фючърсите на CME Group показват, че в петък търговията е приключила на около 23 825 долара. Понеделник започна с фитил до минимуми от $ 26 500 от началните нива, като разликата се класира като най-голямата, виждана някога през уикенда.

Тези така наречени фючърсни „пропуски“ се отнасят до празнотата между петък и понеделник, а спот цената на BTC/USD има навика да се връща, за да ги „запълни“ по-късно.

Биткойн може да достигне $ 40 000, ако бичия пазар продължи

През последните седмици обаче тази тенденция отслабна, като пропуските остават между 16 900 и 19 500 долара, които са запълнени само частично.

Това от своя страна породи теории сред анализаторите – включително Ван Де Попе – че биткойнът все още може да се обърне надолу, за да преразгледа нива под 20 000 долара, достатъчно дълго, за да се погрижи за своя недовършен бизнес.

Ако това не се случи в действителност, вместо това може да се наложи анализаторите да се примирят със загубата на това, което някога е било солиден индикатор за краткосрочна траектория на цените на Биткойн.

Диаграма на фючърсите на CME Bitcoin показва пропаст. Източник: TradingView

Запасът на потока прогнозира покачване

По темата за ценовата траектория най-новото действие поставя Биткойн в противоречие с един от най-известните и най-надеждните ценови модели – запас на потока.

След като се повиши, за да достигне точно това, което изисква модела през миналата седмица, през уикендът BTC/USD постигна по-добри резултати, като корекцията в неделя до средния диапазон от 26 000 долара гарантира бързото завръщане.

Как да купя Биткойн?

Както бе отбелязано както от създателя му PlanB, така и от Saifedean Ammous, автор на „The Bitcoin Standard“, Биткойн като цяло остава много верен на това, което запасът към потока изисква почти ежедневно.

„Цената на Биткойн продължава да проследява прогнозираната стойност от модела на запас-поток от @100trillionUSD с удивителна точност“, обобщава Амус.

Биткойн диаграма на запасите към потока. Източник: Digitalik

Занапред различните превъплъщения на модела посочват ценови нива между $ 100 000 и $ 576 000 между сега и края на текущия цикъл до следващото разполовяване през 2024 г.

Източник

Leave a Reply