JPMorgan: Има 60% шанс за рецесия в САЩ до 2020 г., алтернатива ли са криптовалутите?

JPMorgan: Има 60% шанс за рецесия в САЩ до 2020 г., алтернатива ли са криптовалутите?

Банковият гигант JPMorgan Chase, който се оценява на 362 млрд. долара, прогнозира 60% шанс следващата рецесия в САЩ да се случи до 2020 г. При глобална катастрофа на пазара може ли криптото да бъде жизнеспособна алтернатива на съществуващите финансови пазари?

„Вероятността американската рецесия да се случи в рамките на една година е почти 28% и се повишава до повече от 60% през следващите две години“, писаха изследователи тази седмица. През следващите три години коефициентите са по-високи от 80%“, съобщава Bloomberg.

Защо експертите прогнозират катастрофа на пазара

Според Федералния резерв на Ню Йорк има само 14,5 процента шанс за рецесия до края на 2019 г., което е рязка разлика от тази на 60-процентовия шанс на JPMorgan до 2020 г.

Разликата идва от сложния модел на JPMorgan, който проследява почти всеки показател, който може да допринесе за глобалната икономика. Някои от индикаторите включват растеж на възнагражденията, потребителски и бизнес нагласи и участие в труда.

Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpont, предположи, че 2020 може да бъде считан за твърде ранен период за следващата американска рецесия, но споделя виждането на JPMorgan, че тъй като американската икономика остава силна с ниска безработица, рискът от рецесия през следващите години съществува.

Като цяло мнозинството от икономистите в САЩ прогнозират, че рецесията ще се случи през следващите две до три години. Дейвид Алтиг, директор на изследователския екип на Федералния резерв на банката в Атланта и председател на изследването на NABE, разкрива, че две трети от бизнес икономистите в САЩ очакват пазарът да се срине до края на 2020 г., най-вече поради търговски проблеми.

„Търговските въпроси очевидно оказват влияние върху възгледите на панелистите“, каза Алтиг, като посочи, че търговските въпроси и високите лихвени проценти, наложени от правителството, оставят пазарите на САЩ уязвими на катастрофа в средносрочен план.

Алтернатива ли е криптото?

В период, в който много икономисти прогнозират катастрофа на пазара и сериозна рецесия през следващите две години, търсенето на крипто се увеличи бързо.

Макар да не са заплашени от цените на големите криптовалути, финансовите институции като Fidelity, Goldman Sachs и Citigroup създадоха инфраструктура, насочена към институционалните инвеститори, планиращи да инвестират в пазара на цифрови активи.

Банките и инвестиционните посредници са възпрепятствали създаването на бизнеси в сектора на криптовалутите поради липсата на регулаторна сигурност на пазара. Експертите заявиха, че рязко възникващата тенденция на големите финансови институции, които навлизат в пазара на крипто, предполага, че търсенето на крипто от инвеститорите в традиционния финансов сектор се е увеличило бързо през последните няколко месеца.

Както обясни Джим Хамел, портфолио мениджър в Artisan Global Opportunities Fund, индустрията на цифровите плащания е изпитала експоненциален растеж през последните години, което естествено би могло да доведе инвеститорите към криптовалутите.

Усеща се попътен вятър за тази тенденция. Първо, виждаме бърз растеж в електронната търговия, което изисква клиентите да могат да правят сигурни цифрови плащания. Нарастването на трансграничните транзакции и общото въздействие на все по-глобализирания пазар спомагат за ускоряване на тази тенденция. “

Източник