Администрацията на Тръмп може да позволи безплатни инвестиции в биткойн

Висш служител на президента Доналд Тръмп предположи, че нов пакет стимули може да включва необлагаеми инвестиции извън 401 (к) вноски. Предлаганите данъчни облекчения биха изглеждали като стимул за купуване на фондовия пазар и потенциално инвестиции в биткойн.

Предложението, според Лари Кудлоу, директор на Националния икономически съвет, би позволило създаването на обща спестовна сметка. Това би включвало спестявания при пенсиониране, здравеопазване и образование в един акаунт.

Данъкоплатците биха могли да финансират безмитната сметка и биха имали възможност да инвестират тези средства, както решат. Освен това няма да се начисляват данъци върху печалбата – често наричани „капиталови печалби“.

За домакинство, което прави комбинирани 200 000 долара годишно, до 16 000 долара могат да бъдат внесени без данъчни последици. След това средствата могат да бъдат инвестирани по преценка на собственика.

Последиците за тези инвестиции в биткойн са широко разпространени. Докато средствата остават инвестирани в структурата на спестовната сметка, биткойн може да се купува и продава без данъчни задължения.

Собствениците на биткойн са били поразени от въпроси за данъчни задължения в собствеността. Такава инвестиционна структура обаче би предоставила напълно необлагаема среда за инвеститорите, заинтересовани от участие в цифрови валути.

Освен това, значителният растеж на стойността на инвестициите – като например растежът, който вече се случи през 2019 г., ще остане защитен от данъчно облагане. Това би осигурило допълнителни средства за растеж на инвестициите.

Данъци за биткойн

Въпреки че предложението вероятно ще бъде погледнато с известна еуфория от повечето инвеститори, то все още остава само това – предложение. Всяко намаляване или промяна на данъци трябва да бъде одобрено от Камарата на представителите на САЩ.

Намаляването на данъците и икономическата политика често се предлагат през годините на избори и също толкова бързо се свалят от противниковата партия. Предложението на Тръмп за данъчен подслон за инвестиции може да се сблъска със същата съдба.

Независимо дали е одобрен или не, размерът на инвестицията по време на администрацията на Тръмп се е увеличил значително. Рекордните 55% от домакинствата са инвестирали на фондовия пазар към 2019 г. – най-високата цифра след Голямата депресия.

Източник

Leave a Reply